De afgelopen vijf jaar is het aantal mensen dat door een val om het leven kwam met 60 procent (!) toegenomen. Dat is gebleken uit cijfers van het CBS.
Het leed dat veroorzaakt wordt bij een val is vaak erg groot. Lichamelijk, maar ook geestelijk. Ouderen die gevallen zijn, zijn vaak bang om opnieuw te vallen en die angst zorgt ervoor dat ze bepaalde situaties of activiteiten liever mijden. Graag geven we een aantal tips om vallen te voorkomen.
Zorg ervoor dat u voldoende beweging krijgt. Blijf mobiel en train uw balans en spierkracht. Voor meer informatie over beweging leest u de blog ‘Zo zorgt u voor voldoende beweging’.
Denk hierbij aan het gebruik van verschillende hulpmiddelen. Antislipmateriaal, een rollator voor binnen, hulpmiddelen voor in- en rondom uw bed, hulpmiddelen voor een veilige badkamer en hulp in de huishouding. Voor bijna elk probleem bestaat er wel een hulpmiddel. U leest hierover meer in de blog ‘Ik moet langer thuis blijven wonen, maar hoe?’.
Verkeerd medicijngebruik kan de kans vergroten om te vallen. Dit kan voorkomen worden. Bespreek bijvoorbeeld regelmatig het medicijngebruik met de huisarts.
Laat uw ogen regelmatig controleren, want goed zicht is erg belangrijk bij het voorkomen van valpartijen. Daarnaast is een reserve bril ook geen overbodige luxe.
Door binnen én buiten stevige schoenen te dragen met een zool met voldoende profiel, wordt de kans op uitglijden een stuk kleiner.
Heeft u wel eens last van duizeligheid bij het opstaan? Span dan eerst de beenspieren aan, wacht tot de duizeligheid verdwenen is en sta dan op.
Er is voldoende informatie over valpreventie. Zo zijn er verschillende trainingen en is er therapie tegen valangst. Dankzij dit soort cursussen vallen mensen beduidend minder.
Deel onze pagina