9 tips voor een veiliger huis


Wanneer je, om wat voor reden dan ook, beperkt wordt in je dagelijkse activiteiten of een dagje ouder wordt, is het belangrijk dat je huis veilig is. De kans op ongelukjes is groter, maar gelukkig kun je er zelf veel aan doen om deze veel voorkomende ongelukjes te voorkomen. In deze blog geven we 9 handige tips voor een veiliger huis.

/application/files/6315/1386/1466/image-2017-11-16.jpg

Zorg voor goede verlichting binnen en buiten

 

Zorg ervoor dat elke ruimte in huis goed verlicht is en dat er zowel boven- als onderaan de trap een aan- en uitschakelaar is voor het licht. Hang buiten ook verlichting op. Bij voorkeur buitenlicht met een sensor, met name bij de voor- en achterdeur. Zo is er altijd licht wanneer u de deur wilt openen en bovendien schrikt het ook inbrekers af. Heeft u moeite met het vinden van de schakelaar ’s avonds? Dan kan lichtgevende glow in the dark tape uitkomst bieden. Plak deze om de schakelaar heen, zodat hij ook in het donker makkelijk te vinden is.

Gebruik handgrepen voor extra steun

 

Als extra ondersteuning is het fijn wanneer de trap aan beide kanten een leuning heeft. Daarnaast is het ook belangrijk dat bij het bad, de douche en het toilet wandbeugels worden geplaatst. Die kunnen net dat extra beetje steun bieden.

 

Kies antislip voor gladde oppervlakten

 

Om uitglijden te voorkomen is het verstandig om antislip matten in het bad, de douche en het toilet te plaatsen.

 

Zet meubels op de juiste hoogte

 

Zorg dat het bed en stoelen op de juiste hoogte staan. Bij het bed geldt: wanneer uw voeten de grond niet raken als u op de rand van het bed zit, dan is uw bed te hoog. Het bed is te laag als u op de rand zit en uw knieën hoger komen dan uw heupen. Een te hoog of te laag bed vergroot de kans op vallen en maakt het in- en uitstappen moeilijker. Staat uw bed, stoel of tafel te laag? Dan kunnen meubelverhogers oplossing bieden. Zo kunt u elk gewenst meubel eenvoudig verhogen.

 

Dek scherpe hoeken af

 

Wanneer u scherpe hoeken in huis heeft, kunt u zich daar (licht) aan verwonden. Door deze af te dekken met tape of speciale hoekbeschermers voorkomt u dit soort situaties.


Zorg dat u bereikbaar bent

 

Zorg dat u altijd een draadloze of mobiele telefoon in huis heeft. Denk dan niet alleen aan een telefoon in de woonkamer, maar plaats er ook een in de slaapkamer. Zo heeft u wanneer er iets gebeurt altijd een telefoon binnen handbereik. Daarnaast is het verstandig om een huissleutel bij bijvoorbeeld buren, bekenden in de buurt en/of kinderen te leggen. Zo kunnen zij in een noodsituatie makkelijk uw huis binnen.

 

Zorg voor een opgeruimd huis

 

Het is belangrijk dat in huis zo min mogelijk rommel rondslingert en dan vooral op plaatsen waar gelopen wordt. Zorg dat alles een vaste plek heeft en werk snoeren netjes weg. Zo voorkomt u dat dat deze in de weg liggen en kunt u er niet over struikelen.

 

Onderhoud (elektrische) apparaten

 

Laat elektrische apparaten regelmatig checken, schoonmaken en onderhouden. Controleer ook regelmatig de aardlekschakelaar.

 

Let op de brandveiligheid

 

Brandveiligheid in huis is heel belangrijk. Controleer regelmatig de batterijen van de rook- en koolstofmonoxidemelder. Bovendien is het ook slim om een kleine brandblusser en een blusdeken in huis te hebben.

Deel onze pagina