Bloemetjesbehang bij dementie?


Recent onderzoek heeft uitgewezen dat het leven van mensen met een zware dementie met een paar simpele ingrepen een stuk aangenamer kan worden. Een koekoeksklok en bloemetjesbehang kunnen al wonderen doen.

/application/files/2515/1541/6876/bloementjesbehang.jpeg

De directe omgeving van een patiënt kan het verschil maken tussen ontspannen zijn en een leven vol angst. Dat is de boodschap van arts Anneke van der Plaats. Zij doet al jaren onderzoek naar het brein en dementie. Verschillende verpleeghuizen werken al met haar methode.

 

Gedragsproblemen

 

Mensen die in een vergevorderd stadium van dementie zitten, hebben niet alleen last van geheugenklachten, maar vaak ook van gedragsveranderingen. Sommige mensen worden agressief of erg apathisch.

Houvast

 

Door mensen met dementie houvast en herkenning te bieden, kan hun gedrag positief beïnvloed worden. Volgens het onderzoek is het belangrijk om de huiskamer van de afdeling ouderwets in te richten. Bloemetjesbehang en velours gordijnen bieden vaak herkenning en een vertrouwd gevoel. Mensen voelen zich zo sneller op hun gemak in een nieuwe omgeving.

 

 

Daarnaast is het ook belangrijk dat mensen met dementie iets te doen hebben. Iets dat aansluit op hun behoeften. Herinneringen aan vroeger zijn erg belangrijk. Een ouderwetse kinderkamer met poppen waar bewoners mee kunnen spelen kan dan bijvoorbeeld erg goed werken.

 

Deel onze pagina