De voordelen van aangepast bestek


U woont zelfstandig, maar merkt dat u eigenlijk hulp nodig heeft bij het eten en drinken. Toch wilt u het liefst zelfstandig blijven zonder hulp van anderen. In zo’n situatie biedt aangepast bestek een goede uitkomst. Het vergemakkelijkt het eten en is erop gericht om dit zelfstandig te kunnen blijven doen.

/application/files/9715/1541/6494/koken-gemakkelijker.jpg

Er zijn diverse redenen waarom het eten niet meer zo makkelijk gaat. Bijvoorbeeld doordat u minder kracht in uw handen heeft of uw coördinatie niet meer optimaal is. We noemen dit ook wel ‘een verminderde handfunctie’. Bij oorzaken van een verminderde handfunctie kunt u bijvoorbeeld denken aan mensen met reuma of Parkinson.

 

Verschillende soorten bestek

 

Voor dergelijke situaties zijn er verschillende type aangepast bestek: linkshandig of rechtshandig, bestek met speciale handvatten, verzwaard bestek, bestek met aangepaste grepen voor mensen met reuma, gebogen bestek en speciaal bestek voor mensen met bijtreflexen.

Zwaarder bestek

 

Het gewicht van het bestek kan het eten vergemakkelijken. Zwaarder bestek zorgt ervoor dat de trillingen, bij bijvoorbeeld mensen met de ziekte van Parkinson, worden ‘gedempt’. Het eten kan zo makkelijker op het bestek geschoven worden en naar de mond worden gebracht zonder te knoeien. Verzwaard bestek is ideaal voor mensen met reuma, Parkinson, spasticiteit en beperkte handcontrole.

 

Bestek met een aangepaste vorm

 

De vorm van aangepast bestek speelt ook een belangrijke rol om het eten te vergemakkelijken. Zo bestaat er bestek dat in een hoek kan worden gebogen, zodat u de pols niet te veel belast. Dat is prettig voor mensen die last hebben van gewrichten en daardoor moeite hebben met het bewegen van de pols.

 

Bestek voor betere grip

 

Als u problemen heeft met het vasthouden van bestek kan een handvatverdikker steun bieden. Dit bestek heeft een comfortabele grip en is zo gemaakt dat het bestek niet uit de handen glijdt.

 

Schommelmes

 

Wanneer snijden niet meer zo gemakkelijk gaat, is een schommelmes een geschikt hulpmiddel. Met dit mes maakt u geen snijbeweging, maar kunt u eenvoudig een schommelbeweging maken om het eten te snijden. Op deze manier kunt u (ook met één hand) uw eten snijden zonder al te veel inspanning.

 

Snijmessen

 

Snijmessen met een gehoekte greep (broodmes, vleesmes etc.) vragen om een minimale krachtinspanning bij het snijden. Door een gehoekt handvat worden de hand, pols en arm in een natuurlijke (anatomische) positie gehouden. Dit voorkomt te grote inspanning. Zo forceert u de pols (en hieraan gerelateerde pijn en/of ontstekingen) niet.

Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina