Durf te kiezen voor een hulpmiddel


Het aanschaffen van hulpmiddelen is voor veel mensen een grote stap. Veel ouderen zien het als achteruitgang en daarom wordt de aankoop nogal eens uitgesteld. Van de mensen van 65 jaar of ouder heeft 26% één of meer mobiliteitsbeperkingen.

/application/files/5615/1844/6007/AdobeStock_181486656.jpeg

Mobiliteitsbeperkingen

 

Onder mobiliteitsbeperkingen verstaan we moeite met lopen, het dragen van een tas of met opstaan of bukken. Deze beperkingen worden voor een groot deel veroorzaakt door klachten en aandoeningen van het bewegingsapparaat, zoals ernstige rugklachten, artrose (gewrichtsslijtage) en reuma (gewrichtsontsteking). Uiteindelijk kunnen deze klachten ook het onderhouden van sociale contacten belemmeren en daarmee leiden tot eenzaamheid.

Afhankelijkheid

 

Voor al dit soort ongemakken zijn er diverse hulpmiddelen beschikbaar. Erg fijn als u door middel van hulpmiddelen alle dagelijkse activiteiten kan blijven doen zonder beperkt te worden. Hulpmiddelen kunnen de zelfredzaamheid vergroten. Door niet open te staan voor hulpmiddelen blijven mensen eerder zitten, komen ze minder buiten of belasten ze misschien zelfs hun partner. In dat soort gevallen wordt het tijd om gebruik te maken van hulpmiddelen. Dit maakt het leven zowel voor de gebruiker, als voor de partner een stuk aangenamer.

 

Functionaliteit en uiterlijk

 

Inmiddels heeft leeftijd tegenwoordig een steeds minder belangrijke rol in het wel of niet gebruik maken van hulpmiddelen. De stap wordt steeds minder groot en mensen zijn eerder geneigd om een hulpmiddel aan te schaffen. Daarnaast zijn hulpmiddelen ook steeds beter ontworpen. Zo is het minder erg of opvallend om ermee rond te lopen.

 

 

Zie het gebruik van hulpmiddelen niet als een verlies. Bedenk dat het vooral prettig is om uw zelfstandigheid zo lang mogelijk te kunnen behouden.

 

 

Deel onze pagina