Maak koken gemakkelijker!


Voor veel mensen, met of zonder een beperking, kan koken soms een hele uitdaging zijn. Heeft u bijvoorbeeld moeite met kracht zetten bij het snijden? Het openen van een pot? Of het roeren in een pan? Dan bent u vast blij om te horen dat er diverse handige hulpmiddelen bestaan.

/application/files/9715/1541/6494/koken-gemakkelijker.jpg

Snijden

Er zijn diverse messen die het snijden eenvoudiger maken. Zoals gehoekte messen waarbij u slechts minimale krachtinspanning nodig heeft. Of ergonomische messen wanneer u last heeft van uw arm of schouder. Door het ontwerp van deze messen verlicht het bovendien de druk op uw pols. Groente of aardappelen snijden en schillen wordt een stuk makkelijker met behulp van een dunschiller of een eiersnijder. Voor fijne ingrediënten, bijvoorbeeld kruiden, zijn er speciale scharen om de kruiden klein te knippen in plaats van te snijden. De basis om goed te kunnen snijden begint bij het houden van grip. Gebruik daarvoor een antislipmat of een antislipsnijplank.

Potten en flessen openen

 

Het kan een heel karwei zijn om een pot of fles te openen. Gebruik daarom een antislipopener wanneer u een pot wilt opendraaien. Heeft u te weinig kracht in uw handen om een blik te openen? Bij blikken met een lipje kunt u een opener gebruiken die u als een hefboom onder het lipje kunt plaatsen. Zo kost het een stuk minder kracht om het blik te openen.

 

Bereiden

 

Een pot- of panhouder is erg handig. Deze houders worden met zuignappen vastgemaakt aan een oppervlak, zodat pannen stabiel blijven staan en u gemakkelijk kunt roeren met één hand. De pan of pot blijft zo goed op zijn plaats staan.

 

Koken en afgieten

 

Bij het uitkiezen van pannen is het verstandig om voor een lichte set met dikke handgrepen te gaan. Die kunt u namelijk makkelijk vastpakken. Bij verminderde kracht in armen en handen is het afgieten vaak zwaar. Hiervoor kunt u een kookmandje gebruiken, zodat u de pan niet meer hoeft op te tillen. Wanneer u warme borden uit de magnetron wilt halen om op tafel te zetten kunt u een bordhandgreep gebruiken. Zo pakt u het bord gemakkelijk, zonder veel kracht, uit de magnetron.

 

Andere handige hulpmiddelen bij het koken

 

Naast al de bovengenoemde zijn er nog veel meer handige hulpmiddelen. Denk dan bijvoorbeeld aan een knoppendraaier. De knoppendraaier plaatst u over een draaiknop. Dit zorgt voor extra krachtoverbrenging, waardoor het draaien van knoppen eenvoudiger wordt. Maar ook een handwringpers kan u flink wat ergernis besparen. Dit is een hulpmiddel om keuken- en vaatdoekjes mee uit te wringen. U heeft minder kracht nodig om het overtollige water uit het doekje te wringen.

Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina