Sporten en bewegen


Wist u dat het risico op vallen en zelfs het krijgen van dementie afneemt naarmate we meer bewegen? Dat is gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Maar hoe krijgen we mensen uit hun stoel en op de fiets of aan de wandel? Sporten en bewegen, als we dat in Nederland meer zouden doen, zouden we er zeker in gezondheid op vooruit gaan. Het is lastig om mensen zo ver te krijgen, maar niet onmogelijk. Vooral gemeente zouden hier een belangrijke rol in moeten spelen. Zij staan ten slotte het dichtst bij de mensen, maar ook bedrijven en scholen kunnen een groot verschil maken.

/application/files/5315/1541/6946/mobiel-blijven.jpg

Beweegrichtlijn

Ouderen zijn al gebaat bij minimaal 2,5 uur beweging in de week. Dat is ongeveer 20 tot 30 minuten per dag. U hoeft dan geen marathon te lopen om van de voordelen te profiteren. Een wandeling, actief zijn in huis, bijvoorbeeld schoonmaken, of andere vormen van beweging zijn al meer dan genoeg. Nu zult u vast denken, dat is goed te doen! Maar toch haalt ruim de helft van de Nederlanders dit niet en dan hebben we het echt niet alleen over ouderen!

Sport en bewegen

De eerste stap naar meer bewegen is, zo min mogelijk proberen te zitten. Maak indien mogelijk iedere dag een kleine wandeling. Probeer daarnaast ook om zo lang mogelijk alles zelf te doen. U beweegt meer dan u denkt tijdens het schoonmaken. Doe af en toe ook wat spier- en botversterkende oefeningen.

 

Voordelen

Er zitten ontelbaar veel voordelen aan meer beweging. Zo verkleint het het risico op hart- en vaatziekten, diabetes en depressiviteit. Ook zijn er aanwijzingen dat het de kans op borst- en darmkanker kan verkleinen. Bij ouderen verlaagt het bovendien het risico op botbreuken en verbetert het de loopsnelheid en spierkracht. 

 

Alleen maar redenen om dus van de bank te komen en wat meer te gaan bewegen!

Deel onze pagina