Zelfstandig aan- en uitkleden


Een gezond lichaam hebben we niet zomaar voor het uitkiezen. Onverwachts kunnen we worden geconfronteerd met een ziekte. Ook de gevolgen van een ongeval kunnen ons leven ingrijpend veranderen. Voor korte of langere tijd en soms zelfs voor altijd.

/application/files/8115/1541/7426/zelfstandig-aan-uitkledem.jpg

Zelfstandig aan- en uitkleden kan in zo’n geval minder vanzelfsprekend worden. En dat is erg vervelend aangezien de meeste mensen een of twee keer per dag van kleding wisselen. Bijvoorbeeld als ze de deur uitgaan of zichzelf klaarmaken om naar bed te gaan. Erg vervelend wanneer u bij al deze activiteiten hulp van iemand anders nodig heeft. Gelukkig kunnen hulpmiddelen ondersteunend zijn, zodat u al deze activiteiten langer zelfstandig kunt doen.

Aankleedhulp

 

Wanneer u niet meer goed kunt bukken, kan het aantrekken van een jas, broek of overhemd erg lastig of zelfs onmogelijk worden. Een aankleedstok vergemakkelijkt het aan- en uittrekken van jassen, broeken en sokken zonder daarvoor te hoeven bukken. De stok vergroot de reikwijdte waardoor u bij het aan- en uitkleden rechtop kunt blijven zitten.

 

Aantrekhulp sokken of kousen

 

Bij het aantrekken van sokken of kousen is het mogelijk dat een verzorgende van een thuiszorgorganisatie langs komt om te helpen. Het liefst doet u dit natuurlijk zelf. Met behulp van de kous- of sokaantrekhulp is dat mogelijk. U schuift de kous of sok over het frame die u vervolgens over de voet schuift. Vervolgens trekt u de sok omhoog wanneer deze goed zit en haalt u het frame er weer vanaf.

 

Schoenenhulp

 

Bij het aan- en uittrekken van schoenen lijkt bukken haast onvermijdelijk. Maar met een verlengde schoenlepel is dat verleden tijd. Wanneer u moeite heeft met het strikken van veters kunt u gebruik maken van elastische veters. Deze veters hoeft u maar een keer te strikken. Vervolgens hoeven de veters nooit meer losgemaakt of gestrikt te worden, want de veter rekt mee als u de schoen aan- of uittrekt.

 

Knopenhaak

 

Wanneer u moeite heeft met het dichtmaken of openen van knopen, kan een knopenhaak goed van pas komen. Met een knopenhaak haalt u de knopen moeiteloos door het knoopsgat.

 

Ritssluiting

 

Het open- en dichtritsen van jassen of andere kledingstukken is altijd al een lastige opgave. Als de grip in uw handen verzwakt of u kunt de sluiting niet goed meer vastpakken, kan een ritssluitingring goed van pas komen. U heeft zo betere houvast dankzij de grote ring.

Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina