Zelfstandig eten en drinken


U merkt dat u langzaamaan steeds meer moeite krijgt met eten en drinken, maar wilt toch graag uw zelfstandigheid behouden. Onafhankelijk zijn en blijven en niet om hulp van anderen hoeven te vragen.

/application/files/7815/1541/6358/zelfstandig-eten-drinken.jpeg

In zo’n situatie zijn er verschillende oplossingen mogelijk. Zo zijn er bijvoorbeeld verschillende soorten aangepast bestek. U leest hier meer over in de blog ‘De voordelen van aangepast bestek’. Maar ook aan aangepaste borden of bekers kunnen uitkomst bieden. Daarover leest u meer in onderstaande blog.

Aangepaste borden

 

Bij aangepaste borden kunt u denken aan borden met een verhoogde of opstaande rand. Deze borden zijn geschikt voor mensen die last hebben van hun polsgewrichten of mensen die moeite hebben met hun coördinatievermogen. Een bord met opstaande rand maakt het makkelijker om het eten op het bestek te schuiven en voorkomt tevens dat het eten van het bord valt. Doordat de opstaande rand het eten tegenhoudt, kunt u het eten op het bestek scheppen door de vork of lepel tegen de rand aan te schuiven. Er is keuze uit een losse rand, een gedeeltelijke rand of een compleet bord met opstaande rand.

 

Soms hebben mensen vooral moeite met het eten op de plaats houden. Denk bijvoorbeeld aan mensen die maar één hand kunnen gebruiken. Zij zijn vaak geholpen met een antislip placemat. Deze onderlegger zorgt ervoor dat het bord niet weg kan schuiven tijdens het eten en houdt daardoor alles op z’n plaats.

 

Een warmhoudbord kan erg handig zijn als u wat minder vlug eet. Het eten koelt vaak snel af, maar met dit bord blijft het lang genoeg warm. Onder het bord bevindt zich een reservoir dat u vult met warm water. Daarnaast heeft het bord een deksel, waardoor u het eten kunt afdekken. Tot slot bestaan er ook borden met vakverdeling. Met zo’n bord blijft het eten netjes gescheiden van elkaar.

 

Aangepaste bekers

 

Bij aangepaste bekers kunt u denken aan bekers met een neusuitsparing, bekers met grepen, bekers met een rietje of bekers waarmee u niet kunt knoeien. Deze bekers zijn handig wanneer voor mensen met nekklachten, voor mensen die liggend moeten drinken of moeite hebben met het vasthouden van een glas. Met dit soort bekers hoeft u bijvoorbeeld uw hoofd niet achterover te buigen. Bovendien voorkomt het ook morsen, lekken en omstoten. Tot slot zorgen aangepaste bekers ervoor dat u (ook met verminderde kracht in uw handen) langer zelfstandig kunt drinken.

Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina