Zelfstandiger door kleuren en contrasten


Ouderen en mensen met dementie hebben nogal eens moeite met dingen waarnemen. Heldere kleuren en goede contrasten maken het een stuk makkelijker.

/application/files/3715/1541/6436/zelfstandiger-kleuren.jpg

Kleuren en dementie

 

Naarmate we ouder worden, wordt ons oogwit wat geler. Hierdoor zien we rode kleuren beter dan blauwe tinten. Dit heeft te maken met de golflengte van een bepaalde kleur. Wanneer iemand dementie heeft, wordt dit versterkt. Om dingen dus extra goed zichtbaar te maken voor mensen met dementie is het verstandig om dit een kleur als rood, oranje of geel mee te geven en liever geen blauw of paars.

Beter eten door rood servies

 

Gewichtsverlies is een groot probleem onder mensen met dementie. Uit onderzoek is gebleken dat bij gebruik van rood servies en bestek mensen met dementie meer eten en drinken. Rood servies heeft dus positief effect op de eetlust.

 

WC en badkamer

 

In het toilet en in de badkamer is het gebruik van kleuren ook erg belangrijk. Over het algemeen is de overheersende kleur in dit soort ruimtes wit: witte tegels, witte toiletpot en een wit fonteintje. Doordat alles dezelfde tint heeft, is het moeilijk om dingen van elkaar te onderscheiden. Het kan dan erg helpen om bijvoorbeeld een rode toiletbril te installeren.

 

Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina