Blijven tuinieren ondanks lichamelijke klachten?


De herfst is weer begonnen en dat betekent dat de tuin weer winterklaar moet worden gemaakt.

/application/files/5215/1541/7296/klachten-tuinieren.jpeg

Aangepast tuingereedschap

 

Er bestaan allerlei vormen van aangepast tuingereedschap. Tuingereedschap dat voorzien is van een ergonomische greep werkt bijvoorbeeld ideaal! Dit kan een verlengde tuinhark, schep of schoffel zijn met een handvat. Door de ergonomische greep heeft u minder last van krachtverlies in armen en handen. U hoeft minder druk te zetten en door de lengte hoeft u niet te bukken en kunt u rechtop blijven staan. Dit verbetert ook uw lichaamshouding tijdens het tuinieren.

Zittend tuinieren

 

Het meest intensieve van tuinieren is het constante bukken en opstaan. Wanneer u moeite heeft met bukken of pijn in uw rug krijgt, kan zittend tuinieren ook uitkomst bieden. Door gebruik te maken van een tuinkruk op wieltjes voorkomt u dat u steeds moet opstaan. Als u veel op uw knieën werkt, kan een tuinzitje met kniekussen ook verlichting bieden.

 

Gebruik verhoogde plantenbakken

 

Door gebruik te maken van verhoogde plantenbakken hoeft u niet continu te bukken. U kunt ook naast de bak plaatsnemen en in een zittende houding werken. Gelukkig hoeft u niet meteen verhoogde plantenbakken aan te schaffen, want ze zijn eenvoudig zelf te maken. Dit kunt u doen door kratten op elkaar te plaatsen of plantenbakken op een tafel te zetten.

 

Kies voor makkelijke planten

 

Kies voor planten die weinig onderhoud nodig hebben. Zo kunt u zonder al te veel moeite toch genieten van de tuin. Zoek vooraf uit welke planten minimaal onderhoud vergen. Denk hierbij aan planten die wintervast zijn en maar eenmaal per jaar gesnoeid hoeven te worden en planten die een groot oppervlak van de tuin bedekken.

 

Let op uw houding

 

Wissel regelmatig van houding. Een langere tijd bukken of gehurkt zitten kan stijfheid of duizeligheid veroorzaken. U kunt bijvoorbeeld staand werken afwisselen met zittend werken. Gun uzelf ook op tijd een pauze om even bij te komen van het harde werken.

Deel onze pagina