Ergonomie in de keuken


Regelmatig horen we klachten van mensen wanneer ze in de keuken aan het werk geweest zijn. Daar kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen; de keuken is onpraktisch ingericht of ze krijgen/hebben lichamelijke problemen. De volgende tips zullen u helpen bij de keuken zo ergonomisch mogelijk maken.

/application/files/4215/1696/9630/bread_knife_001.jpg

De ideale afstand

Wanneer u een nieuwe keuken wilt aanschaffen of uw keuken opnieuw wilt inrichten is het belangrijk dat u rekening houdt met de werkdriehoek. U kunt deze werkdriehoek als het ware zien als een denkbeeldig hulpmiddel wat de meest simpele klachten al kan oplossen. De punten die in deze driehoek centraal staan zijn, de koelkast, spoelbak en kookplaat. De afstand tussen deze drie punten zou maximaal 6 meter moeten zijn. Dat voorkomt dat u te veel door de keuken moet lopen om dingen te pakken. Tevens kan dit gevaren opleveren, kost het veel tijd en is het onhandig. Ergonomisch gezien zou de afstand tussen twee werkplekken ongeveer twee keer een armlengte moeten zijn.

De ideale (werk)hoogte

Daarnaast zou u bij het aanschaffen van een nieuwe keuken ook rekening moeten houden met een aantal factoren. De belangrijkste is uw lengte, dat bepaalt hoe hoog het werkblad moet komen. Ook de werkwijze speelt een rol, houd rekening met volgorde waarin je dingen doet. En als laatste, hoe vaak heeft u bepaalde kookgerei nodig. Kookgerei die u het meest gebruikt moet het dichtstbij hangen. 

Heeft u moeite met bukken of snel last van rugklachten? U kunt dan het beste zorgen dat de oven en magnetron op armhoogte zitten. Vergeet niet een koelkast die op ooghoogte staat en een vaatwasser die wat van de grond af staat. 

 

Handige hulpmiddelen

Naast aanpassingen in de keuken is het tevens belangrijk om gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen:

 

  • Ergonomische messen zorgen ervoor dat u slechts minimale krachtinspanning nodig heeft. Het gehoekte handvat zorgt ervoor dat de hand, pols en arm in een natuurlijke positie gehouden wordt en voorkomt zo te grote inspanning en forceren van de pols.
  • Het kan een heel karwei zijn om een pot of fles te openen. Gebruik daarom een antislipopener wanneer u een pot wilt opendraaien.
  • Bij een verminderde kracht in handen kunt u ook denken aan een knoppendraaier. Deze helpt bij het draaien van knoppen door extra krachtoverbrenging.
  • Maar ook een bordhandgreep is een praktisch product. Zo kunt u warme borden uit de magnetron halen en op tafel zetten. U pakt het bord gemakkelijk, zonder veel kracht, uit de magnetron.

 

 


Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina