Regelmatig horen we klachten van mensen wanneer ze in de keuken aan het werk geweest zijn. Daar kunnen diverse oorzaken aan ten grondslag liggen; de keuken is onpraktisch ingericht of ze krijgen/hebben lichamelijke problemen. De volgende tips zullen u helpen bij de keuken zo ergonomisch mogelijk maken.
Wanneer u een nieuwe keuken wilt aanschaffen of uw keuken opnieuw wilt inrichten is het belangrijk dat u rekening houdt met de werkdriehoek. U kunt deze werkdriehoek als het ware zien als een denkbeeldig hulpmiddel wat de meest simpele klachten al kan oplossen. De punten die in deze driehoek centraal staan zijn, de koelkast, spoelbak en kookplaat. De afstand tussen deze drie punten zou maximaal 6 meter moeten zijn. Dat voorkomt dat u te veel door de keuken moet lopen om dingen te pakken. Tevens kan dit gevaren opleveren, kost het veel tijd en is het onhandig. Ergonomisch gezien zou de afstand tussen twee werkplekken ongeveer twee keer een armlengte moeten zijn.
Daarnaast zou u bij het aanschaffen van een nieuwe keuken ook rekening moeten houden met een aantal factoren. De belangrijkste is uw lengte, dat bepaalt hoe hoog het werkblad moet komen. Ook de werkwijze speelt een rol, houd rekening met volgorde waarin je dingen doet. En als laatste, hoe vaak heeft u bepaalde kookgerei nodig. Kookgerei die u het meest gebruikt moet het dichtstbij hangen.
Heeft u moeite met bukken of snel last van rugklachten? U kunt dan het beste zorgen dat de oven en magnetron op armhoogte zitten. Vergeet niet een koelkast die op ooghoogte staat en een vaatwasser die wat van de grond af staat.
Naast aanpassingen in de keuken is het tevens belangrijk om gebruik te maken van de juiste hulpmiddelen:
Veel voorkomende oplossingen
Deel onze pagina