Handige tips bij omgaan met mensen met dementie


Het aantal mensen met dementie is door de vergrijzing explosief gestegen. Wel vijf keer zo veel mensen hebben dementie en dat zijn er op dit moment 270.000. Er wordt verwacht dat dit de komende 25 jaar zelfs zal verdubbelen tot meer dan een half miljoen mensen.

/application/files/5615/2059/8099/AdobeStock_59157661.jpeg

Dementie

Omdat dit aantal zo hoog ligt (ruim 270.000 mensen), is het niet gek dat veel mensen er in hun omgeving mee in aanraking komen. Daarnaast moeten mensen met dementie ook steeds langer zelfstandig thuis blijven wonen. Dit zal ervoor zorgen dat we steeds vaker geconfronteerd worden met dementie in onze omgeving. Het is in zo’n situatie dan fijn om te weten hoe u het beste contact kunt maken met mensen met dementie.

10 tips bij omgaan met mensen met dementie

 

1 - Ieder persoon is uniek – er is geen ‘manier’ om iemand met dementie te benaderen. Persoonlijke benadering op basis van voorkeuren, gewoonten en behoeften is het beste. En dat kan voor iedereen anders zijn.

 

2 - Maak uzelf bekend – ook al kent u degene al, het kan zijn dat hij/zij u op dat moment even niet herkent. Probeer iemand ook altijd bij naam te noemen.

 

3 - Aandacht – leg contact met aandacht. Dit kunt u doen door niet te ver weg te staan, oogcontact te maken, vriendelijk te kijken en probeer niet te luid te praten. Iemand met dementie zal misschien niet volledig begrijpen wat er gebeurt, maar dan ziet diegene in ieder geval een vriendelijk gezicht.

 

4 - Maak vragen niet te moeilijk – stel vragen als: ‘hoe was uw dag?’ in plaats van ‘wat heeft u gisteren gedaan?’. Het leidt tot extra verwarring wanneer iemand het antwoord niet weet.

 

5 - Houd het eenvoudig – doe één ding tegelijk en ga niet te snel. Te veel prikkels kunnen leiden tot overprikkeling.

 

6 - Geef ruimte om gevoelens te tonen – gevoelens en emoties mag u niet ontkennen en negeren, deze mogen er gewoon zijn. Iemand met dementie kan soms sneller zijn/haar gevoelens laten zien. Let op de reactie van diegene en ga daar ook op in.

 

7 - Persoonlijk contact – zorg dat u altijd op een persoonlijke manier met iemand om blijft gaan. Iemand met dementie blijft ook gewoon een mens, ondanks dat diegene op sommige momenten niet meer zo helder is. Herinneringen zitten er nog en daar over praten kan helpen in de omgang.

 

8 - Complimenteer – door veel complimentjes uit te delen kan iemands eigenwaarde groeien en dat geeft het gevoel dat ze iets nog goed kunnen. Probeer echt zo min mogelijk te corrigeren en bestraf iemand niet.

 

9 - Neem iemand met dementie wel serieus – ga altijd serieus in op wat iemand zegt. Probeer door middel van doorvragen erachter te komen wat hij/zij bedoelt. Voor u kan een verhaal niet logisch klinken, maar er kan wel een boodschap achter zitten.

 

10  - Betrokkenheid – blijf betrokken bij het verhaal van iemand, ondanks dat u het al kent. Vraag naar hoe iemand het beleefd heeft of wat ze ervan vonden. Zorg wel voor oprechte betrokkenheid. Ook iemand met dementie laat zich niet voor de gek houden.

Deel onze pagina