Het belang van een goede zithouding


Goed zitten is belangrijk voor de gezondheid, vooral wanneer je veel tijd zittend doorbrengt. Zitten is namelijk belastend voor het menselijk lichaam en op den duur kan verkeerd zitten zorgen voor gezondheidsproblemen of bestaande problemen verergeren.

/application/files/9815/1386/1511/4.2_Hoofdbeeld_M_-_Lezen_en_beterzicht.jpg

De gevolgen van een slechte houding

 

Een verkeerde houding is gemakkelijk te herkennen, denk aan: onderuitgezakt zitten, voorovergebogen zitten met een bolle rug of scheef zitten. Meestal wordt zo’n slechte houding veroorzaakt door een stoel of bank die niet goed past bij de lichaamsbouw. Jongeren kunnen hun zithouding vaak nog wel zelf corrigeren, maar naarmate u ouder wordt, is dat een stuk lastiger. Langdurig zitten in een verkeerde houding leidt al snel tot lichamelijke klachten. Denk aan rug- en nekklachten, kortademigheid of weefselirritatie. Bij knie- of heupbeperkingen is een goede zithouding ook erg belangrijk.

Hulpmiddelen bij beter zitten

 

Om het zitten te verbeteren zijn er diverse handige hulpmiddelen beschikbaar. Deze kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat de druk op de rug wordt verminderd.
 

Een zitkussen:

Een zitkussen geeft drukverlichting wanneer u langdurig op een stoel zit. Doordat het zitkussen is voorgevormd, biedt deze extra comfort, een betere stabilisatie, goede ondersteuning en bevordert het kussen een goede lichaamspositie.

 

Een rugkussen:

Het rugkussen biedt ondersteuning aan de onderrug en vermindert rugklachten. Het zorgt er voor dat u niet onderuitgezakt kunt zitten en verbetert daarmee de zithouding.
 

Sta-op-hulp:

Wanneer u moeite heeft met zitten en opstaan kan een sta-op-hulp een goed hulpmiddel zijn. Deze vangt u op als u wilt gaan zitten, zodat u niet in de stoel ‘valt’ en geeft een extra zetje waardoor u makkelijker uit uw stoel komt bij het opstaan.

 

Een goede zitstoel

 

Naast handige hulpmiddelen is een goede stoel ook erg belangrijk. Om langdurig goed ondersteund te kunnen zitten, zou een stoel goed moeten worden afgesteld op de volgende punten:

 

  1. Zithoogte

  2. Zitdiepte

  3. Armleggerhoogte

  4. Lendenondersteuning

  5. Zithoek

 

Een goed afgestelde stoel voorkomt zitproblemen en ook het zitten en opstaan gaat een stuk makkelijker. Wanneer u in een juist afgestelde stoel zit, dan voorkomt dat zitproblemen en wordt ook het zitten en opstaan uit de stoel een stuk makkelijker.

 

 

Veel voorkomende oplossingen

Deel deze pagina