Het taboe op incontinentie


Op incontinentie heerst nog steeds een groot taboe. Zo denken veel mensen dat het een ouderdomsziekte is, waar niets tegen te doen valt. Dit zorgt ervoor dat er nog steeds veel onduidelijkheid en onwaarheden zijn. Maar hoe zit het nu echt? En hoe kunt u bij incontinentie toch zo comfortabel mogelijk en zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen?

/application/files/6215/1697/7215/AdobeStock_114865758.jpeg

De soorten incontinentie

Er is sprake van incontinentie bij ongewild verlies van urine en/of ontlasting. De meest voorkomende vormen zijn stressincontinentie, aandrangincontinentie en overloop incontinentie.

 

Stressincontinentie

De meest voorkomende vorm. Een andere naam is ook wel inspanningscontinentie, omdat het vooral optreedt bij hoesten, niezen of tijdens het sporten. Stressincontinentie heeft dus niets met 'echte' stress te maken, maar met druk op de blaas.

Aandrangincontinentie

Bij deze vorm van incontinentie voelt u ineens een hevige aandrang om te plassen en dan kunt u het niet meer ophouden of uitstellen. Dat komt soms uit het niets en dat maakt het vervelend. U voelt het op deze manier nooit aankomen. 

 

Overloopincontinentie

Dit is een vorm die wordt veroorzaakt door een overvolle blaas. Doordat de druk toeneemt, verliest u druppels of scheutjes urine.

 

Oorzaken

De belangrijkste oorzaken van ongewild urineverlies zijn verzwakking van de (bekkenbodem)spieren, medicijngebruik en ziekten. Het hoeft dus helemaal niet te maken te hebben met ouderdom of geslacht.

 

Hulpmiddelen

Tegenwoordig zijn er genoeg speciale hulpmiddelen die u kunnen beschermen tegen ongewild urineverlies, zodat u gewoon uw dagelijkse activiteiten kunt voortzetten.

 

Naast ondergoed zijn er tevens speciale onderleggers (voor in de stoel, bank of auto) en bed bescherming. De toplaag van deze producten zorgt voor comfort en door de waterdichte en ademende onderlaag beschermt het alle oppervlakken.

 

Wat kunt u zelf doen?

Het is absoluut een misverstand dat er niks gedaan kan worden tegen incontinentie. Naast de vele hulpmiddelen om uw vrijheid en zelfverzekerdheid terug te krijgen, zijn er ook dingen die u zelf kunt doen.

- Drink voldoende; u bent eerder geneigd om het tegenovergestelde te doen, maar het is juist goed om voldoende te drinken. Het lichaam heeft vocht nodig, ook om de blaas gezond te houden. Advies is om iedere dag 1,5 tot 2 liter water te drinken.

- Gezond eten; bij overgewicht kan de druk op de blaas toenemen. Pas ook op met pittig gekruid voedsel, cafeïne en alcohol.

- Voldoende beweging; door oefeningen kunnen problemen verminderen, maar vermijd zwaar tillen.

Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina