Hoe kan ik zelfstandig blijven eten?


Dagelijkse handelingen zoals eten zijn niet voor iedereen vanzelfsprekend. Heeft u moeite met zelfstandig eten door bijvoorbeeld een verminderde coördinatie of trillende handen? Lees dan deze blog voor handige tips.

/application/files/3115/2207/3786/hoe-kan-ik-zelfstandig-blijven-eten.jpg

Als u zelfstandig thuis wil blijven wonen, is het essentieel om dagelijkse handelingen ook zelfstandig uit te kunnen voeren. Natuurlijk kan het voorkomen dat u bij bepaalde handelingen steeds meer hulp nodig heeft. Wat dacht u bijvoorbeeld van zelfstandig eten? Veel mensen vinden het erg lastig om hier hulp voor in te schakelen. Het voelt als het uit handen geven van een stukje zelfstandigheid. Heeft u ook behoefte aan ondersteuning tijdens het eten, maar bent u wel gemotiveerd om zelfstandig te eten? Lees deze blog om meer te weten te komen over hulpmiddelen.

Zo kunt u weer zelfstandig eten

Kunt u niet allebei uw handen gebruiken, heeft u een verminderde coördinatie of heeft u bijvoorbeeld last van trillende handen? Er zijn allerlei lichamelijke beperkingen die het lastig maken om zelfstandig te eten. Naast aangepast bestek, kan een speciaal bord ook erg handig zijn. Wat dacht u bijvoorbeeld van een bord met opstaande rand? Er zijn vele vormen van aangepaste borden. Of u nu kiest voor een plat bord met opstaande rand of een bord met een verbrede rand, deze hulpmiddelen zijn erg handig en zijn er voor iedereen.

 

Aangepaste borden

Hulpmiddelen gebruiken om zelfstandig te eten kunnen een goede oplossing zijn om langer zelfstandig te zijn. Er zijn verschillende aangepaste borden om dit te kunnen realiseren. Denk bijvoorbeeld aan een bord met opstaande rand. Een bord met opstaande rand zorgt ervoor dat uw eten niet van uw bord afglijdt. Dit vergemakkelijkt het eten en zorgt ervoor dat u minder morst. Door middel van de opstaande rand kunt u gemakkelijk uw vork of lepel tegen de rand aanduwen, zodat het eten op uw vork of lepel terecht komt. Zelfstandig eten wordt weer eenvoudig dankzij een opstaande of verbrede rand. Door deze rand kunt u het bord bovendien goed vasthouden. Een bord met opstaande rand is stabiel en makkelijk in gebruik. Erg handig om het knoeien tegen te gaan.

Combineer een bord met opstaande rand bijvoorbeeld met een antislip onderlegger om verschuiving van uw bord te voorkomen. Aangepaste borden zijn er in allerlei soorten en maten, zodat u kunt kiezen welke het beste aansluit bij uw wensen.

Veel voorkomende oplossingen

Deel onze pagina