Langer zelfstandig door te blijven bewegen


Hoe fitter u bent, hoe langer u zelfstandig kunt blijven (wonen). Ook bij lichamelijke ongemakken is het belangrijk om te blijven bewegen, want het is nooit te laat om (weer) te bewegen. Zelfs een klein beetje beweging kan leiden tot grote winst. Wie weinig tot niet beweegt, merkt snel dat daar gevolgen aan zitten: opstaan gaat minder makkelijk of traplopen wordt steeds zwaarder. Maar er is goed nieuws, want het is nooit te laat om te bewegen. Zelfs kleine bewegingen kunnen al een verschil maken en dat telt ook wanneer u last heeft van een lichamelijk ongemak. Laat dat u niet weerhouden om te bewegen!

/application/files/8515/1721/1585/AdobeStock_131861774.jpeg

Tips voor dagelijkse beweging

Vandaag leest u een aantal belangrijke tips voor dagelijkse beweging die ervoor kunnen zorgen dat u langer zelfstandig kunt blijven.

  • Wanneer u geen enkele ervaring heeft met bewegen is het vooral verstandig om het rustig op te bouwen. Doe thuis bijvoorbeeld wat oefeningen. Dit kan door gebruik te maken van fitnessbanden, een fietstrainer of andere soorten gymnastiekbanden. Dit hoeven geen hele zware oefeningen te zijn, maar u kunt makkelijk beginnen. De oefeningen zwaarder maken kan altijd. Kijk wat u wel en niet kunt en houdt daar rekening mee. Zo voorkomt u blessures.
  • Iedere dag een kleine wandeling houdt u ook langer fit. Wanneer u bijvoorbeeld een boodschap moet doen, kunt u de auto pakken of u kunt lopend of fietsend gaan. Dat is gelijk een stuk gezonder!

  

  • Probeer het huishouden zo veel mogelijk zelf te doen. U hoeft dan niet alles op één dag schoon te maken, maar verdeel de huishoudelijke klussen over meerdere dagen. Voor lastige klussen kunt u eventueel altijd hulp vragen.

  

  • U kunt ook op zoek gaan naar activiteiten in de buurt. Denk aan, zwemmen, gymnastiek, fietsen, wandelen etc. Wellicht zijn er mensen in je omgeving die ook op zoek zijn naar activiteiten en kunt u samen gaan. Dit motiveert vaak ook, want samen is toch leuker dan alleen.

  

  • Houdt u van tuinieren? Dat is ook een goede activiteit waarbij u voldoende beweging krijgt. Bij tuinieren hoeft u niet de hele tijd gebukt te staan, maar door bijvoorbeeld gebruik te maken van tuingereedschap met een verlengde steel, kunt u gewoon blijven staan.

 

  • Een stappenteller kan ook een motivatie zijn om een dagelijks stappendoel te halen. U kunt dan in de gaten houden of u iedere dag wel voldoende beweging krijgt. Hoewel iedereen vaak denkt genoeg te bewegen, valt dit toch tegen en een stappenteller laat u dat zien. Dit motiveert extra om wat meer te bewegen om uw stappendoel toch te behalen.

 

Welk doel gaat u uzelf stellen om voldoende beweging te krijgen?

Deel onze pagina