Tips om de winter door te komen met Parkinson


De winter is een van de gezelligste en mooiste periodes van het jaar. Er is kans op sneeuw, de straten worden omgeven door mooie verlichting en heerlijk op de bank zitten met een kop warme chocolademelk. Niet voor Parkinson patiƫnten. Dan kunnen de wintermaanden een enorme uitdaging zijn. Mensen met de ziekte van Parkinson kunnen niet meer zo goed tegen de koud als vroeger, het trillen verergerd en de spieren worden nog stijver. Daarnaast kan het glad zijn op straat, waardoor kans op vallen vergroot wordt.

/application/files/6415/1697/1122/AdobeStock_125561991.jpeg

Donkere wintermaanden

De kans op stemmingswisselingen en vermoeidheid is vaak groter in de donkere wintermaanden. Dit komt doordat de dagen korter zijn en de zon haar kracht verliest. Een daglichtlamp en vitamine D kunnen u helpen om u weer fitter en vrolijker te voelen.

Voorkom vallen

Door het dragen van warme, waterdichte schoenen met een stevige zool en een platte hak zorgt u voor meer stabiliteit bij het lopen. Dit is belangrijk om vallen te voorkomen. Maar een wandelstok of looprek kan ook zorgen voor extra steun en stabiliteit.

Zorg er daarnaast voor dat trappen, stoepen en wandelpaden in de omgeving sneeuw- en ijsvrij zijn en dat er gestrooid is. Eventueel zou u zelf een kleine voorraad strooizout aan kunnen schaffen. Als het dan nodig is, zou iemand direct kunnen strooien.

 

Warm aankleden

Meerdere lager over elkaar dragen helpt om uzelf warm te houden. Denk aan thermo-ondergoed, een trui en een spijkerbroek en bij extreme koud zelfs nog met een fleece- en/of windjack er overheen. Je kunt daarnaast ook nog lekkere warme handschoenen, een muts en een sjaal dragen, want 40% van de lichaamswarmte ontsnapt via het hoofd. 

 

Warmte in huis

Zorg dat het binnenshuis ook lekker warm is, zodat je zeker geen koud hebt. Een elektrische deken of topdekmatras kan ook helpen om het in bed lekker warm te hebben en dat is fijn na een vermoeiende en koude winterdag.

Deel onze pagina