De feestdagen, en dan met name Kerst, is de tijd van samenzijn met familie en vrienden. Voor mensen met dementie kan het ook een drukke, verwarrende en stressvolle periode zijn. Hoe houdt u het dan toch prettig voor uw naaste en voor de mensen om hem of haar heen?
- Over het algemeen is een klein gezelschap vaak het prettigst. Daarmee voorkomt u dat uw naaste veel naar namen moet zoeken. Een boekje met namen en foto’s kan daar ook bij helpen.
- Door herinneringen van vroeger terug te laten komen, zorgt u ervoor dat uw naaste terug gaat naar een tijd met minder zorgen. Dit kunt u doen door bijvoorbeeld een cadeautje te geven wat een herinnering op roept.
- De Kerstman houdt van warme chocolademelk en kerstkransjes. De feestdagen brengen altijd zoetigheden met zich mee, heerlijk. Misschien vindt uw naaste het leuk om samen met een (klein)kind kerstkoekjes te maken?
- Een gesprek voeren is meestal wat lastiger, maar samen zingen lukt vaak beter. En dat kan veel plezier geven.
- De feestdagen zijn eigenlijk een periode van traditie. Iedereen heeft meestal wel een redelijk vast schema met familiebezoek en etentjes. Ze geven uw naaste daardoor houvast. Hou wel genoeg rekening met ruimte om hem/haar te laten rusten als het te druk voor hem/haar wordt. In een zorginstelling wordt meestal een kerstdiner georganiseerd waar u samen aan kunt deelnemen.
- Wanneer het weer het toelaat, is een rustgevende wandeling erg fijn. Even de gedachten verzetten en een frisse neus halen is ook voor uw naaste een prettige onderbreking.
- Heeft uw naaste moeite met eten, drinken of het gebruik van bestek? Probeer dan een diner te bereiden wat hij/zij ook goed en gemakkelijk kan eten, denk aan verschillende hapjes, en zorg ervoor dat iedereen een grote servet gebruikt. Daarmee voorkomt u dat uw naaste zich onzeker voelt.
- Vergeet uzelf niet! Geniet zelf ook van de feestdagen. Dit kunt u doen door hulp te vragen van anderen waar nodig, accepteer aangeboden hulp en verdeel de taken zoveel mogelijk.