Zelfstandig, zelfs met Parkinson!


Daar gaat weer een glas over de grond. Of een kom, of een bord misschien. Kapot. Die kan in de prullenbak.

/application/files/7615/1541/7214/zelfstandig-parkinson.jpeg

Parkinson: meer dan trillen alleen


Bovenstaande situatie kan voorkomen in het leven van een persoon met de ziekte van Parkinson. Het beschreven beeld is echter wel een stereotypering: mensen met Parkinson trillen met hun handen. Maar Parkinson omvat nog veel meer dan dat. De ziekte kan onder andere ook stijfheid in ledematen veroorzaken of resulteren in moeite met praten of schrijven.

Hulpmiddelen voor mensen met Parkinson


Door trillingen (tremoren) en bewegingsstoornissen kunnen dagelijkse activiteiten lastig zijn voor mensen met de ziekte van Parkinson. Door de bevingen in het lichaam worden normale dingen zoals aankleden, een boterham smeren of een kopje koffie drinken soms zelfs onmogelijk. Gelukkig zijn er verschillende hulpmiddelen verkrijgbaar die deze dagelijkse activiteiten vergemakkelijken. Op die manier kunt u zolang mogelijk uw zelfstandigheid behouden.

 

Zelfstandig blijven functioneren met Parkinson


Het is ’s ochtends vaak lastig om zelfstandig uit bed te komen. Een handig hulpmiddel daarvoor is de handrail van Vitility, die multifunctioneel is en licht van gewicht. U kunt zich aan deze steun omhoog trekken en dat vergemakkelijkt het opstaan. Ook is hij te gebruiken bij het opstaan uit een stoel, bij het opstaan van het toilet of bij het uitstappen uit de auto.

 

Ook eten en drinken is een uitdaging als je Parkinson hebt. Gelukkig zijn er speciale hulpmiddelen ontworpen om te voorkomen dat u knoeit. Een beker met tuit bijvoorbeeld of een bord met opstaande rand en zuignap die niet van tafel kan vallen. Zo wordt eten en drinken voor mensen met Parkinson een stuk gemakkelijker.

 

Ook lopen gaat vaak moeizamer met Parkinson. Een rollator met zitje biedt daarom goede ondersteuning. Met deze rollator heeft u de mogelijkheid om te zitten als u even wilt rusten tijdens een wandeling.  

 

Wilt u erop uit met de auto? Dan zijn er hulpmiddelen om makkelijker in en uit de auto te komen. Met de hoofdsteungreep en de uitstaphulp heeft u twee grepen voor een betrouwbare en stevige houvast. Een draaikussen zorgt voor een goede zit en vergemakkelijkt het in- en uitstappen uit de auto. Bovendien zorgt het draaikussen dat de rug van de mantelzorger minder belast wordt, doordat het kussen meedraait als u in- en uitstapt. De draaischijf kan heup- en rugpijn verlichten, hij draait soepel en gemakkelijk 360˚ rond. En tot slot wordt met de autogordelhouder het omdoen van een gordel een eitje.


 

Deel onze pagina