Zo kunt u zelfstandig thuis blijven wonen


Vrijwel iedereen met een lichamelijke beperking wil het liefst zelfstandig thuis blijven wonen. Onder een lichamelijke beperking valt alles wat iemand belemmert in het dagelijkse leven. Bijvoorbeeld door een sportblessure of een operatie, maar ook door ouderdom.

/application/files/9015/1541/5961/zelfstandig-wonen.jpeg

Aanpassingen in de woning

 

Kleine of grote aanpassingen aan een woning kunnen het verschil maken tussen wel of niet zelfstandig blijven wonen. Dit hoeven niet altijd direct verbouwingen te zijn. Soms kunnen kleine hulpmiddelen al het verschil maken.

 

Een badkamer en toilet kan gevaarlijk zijn als het gaat om uitglijden. Om dit te voorkomen kunt u denken aan een wandbeugel, antislipmat of douchekruk. Voor de keuken bestaan er diverse hulpmiddelen die ervoor zorgen dat u minder kracht nodig heeft. Denk dan aan potopeners, ergonomisch gehoekte messen en bestek, bekers met neusuitsparing en andere handige kookhulpmiddelen. Tot slot zijn er ook hulpmiddelen voor in de slaapkamer. Zo zijn een bedsteun, meubelverhogers en een bedtouwladder erg handig om zelfstandig in en uit bed te komen.

Veiligheid

 

Veiligheid is een breed begrip. U kunt denken aan brandveiligheid, inbraakveiligheid, maar ook maatregelen tegen uitglijden. Bedenk waarom u zich onveilig voelt en probeer aan die situatie iets te veranderen.

 

Buren

 

Het is altijd fijn om contact te hebben met de buren, ook voor kleinigheidjes. Dit draagt bij aan zelfstandig wonen. Is er bijvoorbeeld iemand die het opvalt wanneer de gordijnen ’s ochtends niet open zijn? Of iemand die u kan ondersteunen als het buiten glad is?

 

Technologie

 

Technologie speelt tegenwoordig een steeds belangrijkere rol. Zo kunt u bijvoorbeeld online boodschappen bestellen, maar ook de temperatuur in huis regelen of online contacten onderhouden. Bekenden kunnen niet altijd langs komen, maar met een mailtje of via Skype heeft u ze toch even gezien en gesproken.

Deel onze pagina