Zo zorgt u voor voldoende beweging


We moeten bewegen om gezond en fit te blijven. Het is goed voor ons hart en bloedvaten en helpt tevens om op gewicht te blijven. Dit is natuurlijk bekend bij iedereen, maar wanneer beweegt u nu voldoende? En hoeveel beweging heeft u nodig om gezond te blijven?

/application/files/7515/1844/6247/AdobeStock_94815340.jpeg

Beweegrichtlijn

 

De nieuwe beweegrichtlijn geeft aan dat u per week 150 minuten matige of zware inspanning moet verrichten. Deze inspanning moet verdeeld zijn over meerdere dagen met twee keer per week spier- en botversterkende activiteiten. Voor ouderen houdt dit ook in dat daar balansoefeningen bij horen. Matige tot intensieve inspanning betekent dat u een verhoogde hartslag krijgt en sneller gaat ademen. U bereikt dit bijvoorbeeld met een stevige wandeling, een ronde fietsen of een andere manier van sport. Stilzitten is in ieder geval niet goed voor het lichaam, dus probeer dat te voorkomen.

Spier- en botversterkende oefeningen

 

Zoals eerder al genoemd, is alleen bewegen niet voldoende. De spieren moeten namelijk ook getraind worden om sterk te blijven. Voor iedereen geldt daarom ook de krachtnorm: minimaal twee keer per week krachtoefeningen doen. Dit is onder andere belangrijk voor de benen. Met beenspieroefeningen behoudt en verbetert u zowel kracht als coördinatie. En dat heeft weer een positieve invloed op uw balans bij opstaan en lopen.

 

Zo start u met bewegen

 

Voor mensen die geen enkele ervaring hebben met sporten is het verstandig om rustig te beginnen. Heeft u behoefte aan meer begeleiding? Zoek dan een sportschool of vereniging in de buurt waar u onder deskundige begeleiding kunt sporten. Oudere mensen denken wel eens dat sporten voor hen nog weinig zin heeft. Uit onderzoek is echter gebleken dat leeftijd niet uitmaakt. Ouderen profiteren namelijk net zo veel van een half uur intensief bewegen als fitte jongeren.

 

Thuis aan de slag

 

U hoeft niet direct de sportschool in te duiken om aan de beweegrichtlijnen te voldoen. Mocht u liever niet de deur uitgaan om te sporten, dan is het uiteraard ook mogelijk om thuis oefeningen te doen. Ook hier geldt: bouw het langzaam op. Als u thuis wilt sporten, kunt u overwegen om fitnessbanden, fietstrainers of gymnastiekbanden aan te schaffen. Deze materialen helpen bij specifieke oefeningen. 

Deel onze pagina