Omgaan met dementie


Dementie is een ingrijpende ziekte. Niet alleen voor iemand met dementie zelf, maar ook voor hun naasten. Zelfstandig thuis blijven wonen wordt steeds lastiger en hulp wordt onmisbaar.

/application/files/5615/2059/8099/AdobeStock_59157661.jpeg

Dementie is een ingrijpende ziekte. Niet alleen voor iemand met dementie zelf, maar ook voor hun naasten. Zelfstandig thuis blijven wonen wordt steeds lastiger en hulp wordt onmisbaar. Dementie komt voor in veel verschillende soorten. Alzheimer is bijvoorbeeld één van de meest voorkomende soorten. Dementie wordt veroorzaakt door meer dan zestig aandoeningen. Ook vasculaire dementie is een veelvoorkomende vorm van dementie. Deze vorm wordt veroorzaakt door schade aan de bloedvaten. Bijvoorbeeld door een herseninfarct.

Herstel na herseninfarct

Wanneer u of een naaste een herseninfarct heeft gehad, is de toekomst opeens heel onzeker. Hoe zal het verder gaan? Is thuis wonen nog mogelijk? Veel vragen en weinig zekerheden. Het herstel na een herseninfarct is voor iedereen anders. Het herstel hangt onder andere af van van de plaats en de grootte van het herseninfarct, de ernst van de hersenbeschadiging en de leeftijd van de patiënt. Dit kan te allen tijde opspelen, jong of oud en de gevolgen van een hartinfarct kunnen vroeg of laat leiden tot dementie.

 

Hulp bij hersenletsel en dementie

Het herstel na een herseninfarct is niet makkelijk, vooral wanneer dementie als gevolg hiervan, geleidelijk begint op te treden. Mensen met dementie hebben vaak zelf niet door wat de ernst van de zaak is en waar ze hulp bij nodig hebben. Vaak is er hulp nodig van naasten om een patiënt te helpen en op de been te houden. Daarnaast is het van belang dat de patiënt zo zelfstandig mogelijk blijft. Zelfstandigheid kunt u bijvoorbeeld stimuleren door hulpmiddelen. Denk bijvoorbeeld aan rode bekers, borden en bestek. Het is namelijk bewezen dat deze kleur ervoor zorgt dat een patiënt meer eet en drinkt. Ook door herkenning kan hun gedrag positief beïnvloed worden. Denk aan een bloemetjesgordijn in de woonkamer voor een vertrouwd gevoel en een punt van herkenning van vroeger.

 

De directe gevolgen van een herseninfarct zijn gelijk zichtbaar, maar vergeet dus ook de gevolgen op de lange termijn niet. Het herstel na een herseninfarct is niet makkelijk en blijft levenslang. Door op tijd symptomen te herkennen en actie te ondernemen, blijven deze gevolgen beter onder controle. Hoe eerder u het opmerkt, hoe beter!

Deel onze pagina