5 handige ADL hulpmiddelen voor in de keuken


Wanneer u ouder wordt of last heeft van lichamelijke beperkingen, ervaart u mogelijk belemmeringen in en rondom het huis. Uw huis is natuurlijk bedoeld als een fijne en veilige omgeving, maar door lichamelijke beperkingen kunnen bepaalde handelingen een stuk lastiger én gevaarlijker worden.

/application/files/3315/3658/0613/SP04_1.jpg

Wanneer u ouder wordt of last heeft van lichamelijke beperkingen, ervaart u mogelijk belemmeringen in en rondom het huis. Uw huis is natuurlijk bedoeld als een fijne en veilige omgeving, maar door lichamelijke beperkingen kunnen bepaalde handelingen een stuk lastiger én gevaarlijker worden. Ook in de keuken kunnen zich snel onveilige situaties voordoen. Het stimuleren van uw zelfredzaamheid kan met verschillende aanpassingen en hulpmiddelen. Een veilige keuken begint namelijk bij goede keukenhulpmiddelen. Gelukkig zijn de mogelijkheden enorm. Denk bijvoorbeeld aan de hoogte van uw keukenblad, of de reikwijdte van uw keukengerei. Maar ook simpele hulpmiddelen zorgen voor een aangenamere ervaring in uw eigen keuken. Daarom zetten wij 5 ADL hulpmiddelen voor in de keuken voor u op een rij. Want wie wil er nu niet oud worden in een vertrouwde en veilige omgeving?

1. Nooit meer schuivend keukengerei met een antislip set

Een antislip set is een toevoeging aan iedere keuken. De antislip set bestaat uit een flesopener, potopener en onderzetter. Deze hulpmiddelen voor in de keuken zorgen voor minder frustraties, zelfstandigheid en bovenal: veiligere situaties. Zo kunt u gemakkelijk flessen en potten openmaken. Een antislip onderzetter zorgt er daarnaast voor dat de voorwerpen op zijn plaats blijven.
 

2. Snijden met één hand door handig gebruik van een gehoekt broodmes

Wanneer u maar één hand tot uw beschikking heeft, is bijvoorbeeld het smeren van uw brood al snel een lastige opgave. Toch is het fijn als u deze relatief simpele handeling, zelfstandig kunt uitvoeren. Een antislip snijplank in combinatie met een gehoekt broodmes kan u hierbij helpen. Zo heeft u geen last meer van een schuivende snijplank en worden uw dagelijkse handelingen een stukje veiliger.
 

3. Ergonomisch keukengerei

Wanneer we het hebben over ADL hulpmiddelen voor in de keuken, mag ergonomisch keukengerei zeker niet ontbreken. Van messen en vorken tot kaasschaven, bijna ieder voorwerp in de keuken is ook in een ergonomische variant verkrijgbaar. Ergonomisch keukengerei is voorzien van gehoekte grepen. Hierdoor is er minimale krachtinspanning nodig. Daarnaast liggen ze comfortabel in de hand doordat ze vaak erg licht zijn en zijn voorzien van een antisliplaag.
 

4. Voorkom knoeien met een antislip bord met schuine bodem

Heeft u last van knoeien tijdens het eten? Dit kan erg vervelend en frustrerend zijn. Deze frustraties leiden vaak tot minder eten en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Een bord met schuine bodem vergemakkelijkt het op uw vork of lepel scheppen van uw eten. Door middel van een antislipring kunt u ook gemakkelijk met één hand eten en vermindert u het knoeien.
 

5. Voorkom problemen bij het drinken met een drinkhulp

Problemen die ontstaan tijdens het drinken, worden veelal veroorzaakt door het niet meer kunnen maken van de achterwaartse buiging van de nek of het hoofd. Bekers met twee handvaten geven meer controle tijdens het drinken. Ook verschillende opzetdeksels, met bijvoorbeeld een tuit, zorgen voor meer controle en veiligere situaties. Zo kunt u zich minder makkelijk verslikken.

Dit zijn een aantal voorbeelden van veelgebruikte ADL hulpmiddelen voor in de keuken. Naast grote aanpassingen kunnen kleinere hulpmiddelen dus al veel voor u betekenen. Naast het feit dat deze keukenhulpmiddelen u voorzien in comfort, is het vergroten van de veiligheid in uw keuken natuurlijk het belangrijkste. Kies voor ADL hulpmiddelen voor in de keuken die passen bij uw wensen en maak uw eigen keuken weer een stuk comfortabeler.

Deel onze pagina