Tips voor Asperger bij volwassenen


Om zo goed mogelijk om te gaan met de stoornis van Asperger kunnen tips voor Asperger bij volwassenen u helpen. Heeft u moeite met het omgaan met deze stoornis? Deze tips helpen u hierbij.

/application/files/5415/3898/9512/shutterstock_352187693.jpg

Mensen met Asperger hebben een andere vorm van communiceren, gedragen zich sociaal anders en zijn erg visueel ingesteld. Deze ‘beperkingen’ zorgen ervoor dat ze vaak een andere benadering nodig hebben. Dit kan erg lastig zijn en vergt veel geduld. Toch beschouwt een toenemend aantal wetenschappers het syndroom van Asperger als een vorm van hoogfunctionerend autisme. Dit komt doordat, in tegenstelling tot klassiek autisme, mensen met Asperger geen taalachterstand ontwikkelen en een gemiddeld of hoog IQ hebben. Asperger is helaas niet te genezen. Het is dus de kunst om goed om te gaan met iemand met dit syndroom. Tips voor Asperger bij volwassenen helpen u om toch een weg te vinden om goed te kunnen communiceren.

Omgaan met Asperger: handige tips

Asperger is een stoornis die niet altijd aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor wordt het vaak moeilijk geaccepteerd. Om zo goed mogelijk met deze stoornis om te gaan, kunnen onderstaande tips voor Asperger bij volwassenen u helpen.

 

  • Zeg precies wat u bedoelt.

  • Spreek rustig en ben bewust van uw mimiek.

  • Accepteer kritiek.

  • Zorg voor een duidelijke structuur.

  • Wees bewust van uw lichaamstaal.

  • Volg een training in sociale vaardigheden.

  • Leg mensen uit waar u in beperkt bent en waarom.

 

Behandeling van Asperger bij volwassenen

De stoornis van Asperger is niet te genezen. Toch kunnen volwassenen wel leren omgaan met de stoornis. Beperkingen nemen vaak de overhand, maar mensen met Asperger hebben juist veel talenten. Ook het IQ van iemand met deze stoornis is vaak bovengemiddeld. Ondanks dat Asperger niet te genezen is, zijn er zeker belangrijke behandelmogelijkheden. Denk aan trainingen in sociale vaardigheden, cognitieve psychotherapie of psycho-educatie. Deze trainingen helpen bij het onder de knie krijgen van sociale vaardigheden, het aanleren van een andere denkwijze en bieden van uitleg over de misverstanden van Asperger.

Deel onze pagina