Omgaan met autisme


Autisme is een verzamelnaam voor een groep contactstoornissen, die kunnen variëren van ernst. Autisme is een sociale handicap, die vaak gevolgen heeft voor de cognitieve vaardigheden.

/application/files/7515/1844/6247/AdobeStock_94815340.jpeg

Autisme is een verzamelnaam voor een groep contactstoornissen, die kunnen variëren van ernst. Autisme is een sociale handicap, die vaak gevolgen heeft voor de cognitieve vaardigheden. Deze vaardigheden zijn niet alleen nodig voor sociale contacten, maar ook voor dagelijkse handelingen. Leven met autisme is niet makkelijk, maar omgaan met autisme evenmin. Mensen met autisme zien en beleven de wereld op een andere manier dan mensen zonder autisme. Belangrijk om te weten is dat autisme niet ontstaat door de opvoeding. Het is namelijk een aangeboren stoornis. Er worden vaak medicijnen voorgeschreven voor bijvoorbeeld concentratieproblemen. Echter zijn er geen specifieke medicijnen om de oorzaak aan te pakken. Wel kunt u hulpmiddelen gebruiken om het leven met autisme een stukje makkelijker te maken.

Tips voor het leven met autisme

Besef bovenal dat iedereen anders en uniek is. Er is geen standaard aanpak of handleiding bij het omgaan met autisme. Wel zijn er een aantal punten die ervoor zorgen dat het leven met autisme een stukje aangenamer wordt:

 

  • Wees duidelijk in gesprekken, communiceer één onderwerp tegelijk.
  • Verandert er iets in de planning? Geef dit op tijd aan.
  • Stel korte, duidelijke vragen.
  • Houd voldoende fysieke afstand.
  • Probeer figuurlijk taalgebruik te vermijden.
  • Gebruik hulpmiddelen voor een betere concentratie.

 

Hulp bij autisme

Omgaan met autisme is leren leven met uitdagingen. Dit geldt voor zowel de persoon zelf, als voor zijn/haar omgeving. Regelmaat, routine en voorspelbaarheid zijn hiervoor een houvast. Autisme is zeker geen onwil, maar onvermogen om aan te voelen wat iemand wil. Ook concentratieproblemen spelen vaak een grote rol. Zo kunnen er problemen ontstaan tijdens het eten en drinken. Hulpmiddelen bij autisme helpen hierbij. Zo is er bijvoorbeeld speciaal bestek, ontwikkeld voor mensen met autisme. Dit bestek helpt bij het concentreren op eten, waardoor mensen met autisme gestimuleerd worden om genoeg te eten.

 

Zoals eerder benoemd is autisme een verzamelnaam voor verschillende contactstoornissen. Iedere vorm vereist zijn eigen aanpak. Het blijft dus even zoeken naar wat nu precies werkt. Van een communicatieve aanpak tot hulpmiddelen; er is altijd een geschikte oplossing om het omgaan met autisme en het leven met autisme een stukje makkelijker te maken.

Deel onze pagina